Dezert vrhunskog okusa: Rolat s kafom

po Vaša Kuharica

Sastojci za koru:

3 jaja,

kašičica kakaa,

3 kašike oraha,

2 kašike brašna,

3 kašike šećera.

Za fil:

250 g šećera,

1 žumance,

2 šoljice jake skuhane kafe,

250 g margarina.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na najjače. Umutite tri bjelanca s tri kašike šećera. Dodajte polako jedno po jedno žumace i kakao. Posebno pomiješajte tri kašike oraha i dvije kašike brašna pa i to dodajte u jaja. Lagano pomiješajte, sipajte u podmazan pleh i pecite kratko na najjačoj temperaturi, a potom smanjite na 250 stepeni.
  2. Umutite jedno žumance sa šećerom. Dodajte dvije šoljice kafe i to skuhajte na pari. Kad se fil prohladi dodajte pjenasto umućen margarin.
  3. Ispečenu koru za rolat stavite u vlažnu krpu, nafilujte je polovinom kreme, urolajte, pa rolat premažite drugom polovinom fila. Možete ga posuti zrncima kafe ili mljevenom kafom.

Preporučujemo