Sastojci:

 

450 g tankih jufki za baklavu,

450 g mljevenih oraha,

150 g šećera,

250 g maslaca.

 

Za agdu:

 

1 l vode,

650 g šećera,

sok jednog limuna.

 

Priprema:

 

  1. Četvrtasti pleh namazati puterom. Uzeti jednu koru, namazati je rastopljenim puterom, staviti drugu koru na nju i ponovo premazati puterom pa obilno posuti mljevenim orasima koje smo pomiješali sa šećerom.

 

  1. Štapić za ražnjić staviti ispred sebe na kore i umotavati dužom stranom u rolat. Kada su kore umotane, gužvati ih I lagano srozati niz štapić tako da mogu stati u tepsiju.

 

  1. Ponavljati postupak dok ima kora i fila. Izerezati balkavu, namazati puterom i peći na 190 stepen oko 10 minuta dok ne počne rumeniti, a potom smanjiti na 160 stepeni i peći još 20 minuta.

 

  1. Agdu ostaviti da provri i kuhati desetak minuta do željene gustine. Zaljev treba biti nešto gušći kako baklava ne bi bila previše mekana. Mlaku baklava zaliti vrelom agdom.