Divlje biljke: Napravite kafu od maslačka, čaj od jagoda

po Vasa kuharica

Dobro je poznato koliko neke divlje biljke mogu biti opasne i dovesti do smrti. Ukoliko idete na izlet u prirodu sakupljajte dobro poznate biljke i probajte neki od ovih recepata:

Čaj od šumske jagode

Dvije supene kašike bilja dodajte u litar ključale vode. Stavite napitak na 2-3 sata u vruću rernu. Konzumirajre 2-3 čaše čaja svakodnevno. Pomaže kod anemije, srčanih oboljenja, alergije i leukemije.

Napitak od crne ribizle

Pupoljci i mlado lišće crne ribizle sadrže puno vitamina i minerala. Čaj od ove biljke: supenu kašiku bilja prelijte čašom ključale vode. Kada se ohladi popijte čašu-dvije čaja tokom dana, poslije obroka. Napitak osvježava i liječi anemiju, normalizira krvotok, liječi anemiju, pomaže kod oboljenja kože, dijateze i tuberkuloze limfnih čvorova. Ne preporučije se trudnicama.

Kafa od maslačka

Ogulite 2-3 korjena maslačka pa isjecite na komadiće. Ispecite u rerni ili na slaboj vatri. Kada iz komadića ispari vlaga i korjeni dobiju tamnu boju i prijatan miris, skinite ih. Ostavite pola sata da se ohlade pa sameljite u blenderu. Od praha maslačka napravite napitak na isti način kao od mljevene kafe.

 Namaz od Ivan čaja

Sitno isjecite mlade izdanke ivan-čaja (odnosno kiprovine) i mirođiju, dodajte isitnjeni mladi sir, maslac ili pavlaku. Sve dobro izmutite mikserom.

 

Preporučujemo