Dobra ideja: Pečena piletina u umaku od vina

po Vasa Kuharica

Za brzinski ručak tokom radne sedmice ili pak za vikend, piletina u bijelom vinu idealna je baš za svaku priliku.

Sastojci:

2 pileća prsa

2 kašike limunovog soka

so, biber, prezla, ulje

100 ml kokošijeg temeljca

50 ml bijelog vina

10-15 kapara

1 kašika putera

Priprema:

  1. Prerežite pileća prsa na pola i malo istucite da budu tanja. Premažite ih limunovim sokom te začinite solju i biberom. Uvaljajte u prezlu.
  2. U tavi zagrijte ulje. Pržite piletinu 3-4 minute sa svake strane. Izvadite je iz tave i držite na toplom.
  3. U tavu dodajte temeljac i bijelo vino. Držite na vatri 1-2 minute uz miješanje. Maknite s vatre te dodajte kapare i puter.
  4. Prelijte umak preko piletine.

Preporučujemo