Domaća majoneza gotova za 15 minuta

po Senan Dervisevic

Iako smo svi navikli na one iz prodavnice, ni jedna se ne može mjeriti sa pravom domaćom majonezom. Takva se majoneza može napraviti jednostavno i brzo, a osim što je ukusnija zasigurno je i zdravija. 

Sastojci:

1 jaje

1 kašičica senfa

1 kašičica soka od limuna

biber

so

1,5 dl ulja ili više ako treba

Priprema:

1. Razdvojiti žumance od bjelanca.

2. Od bjelanca s malo soli napraviti čvrsti snijeg.

3. U žumance dodati senf. Iscijediti limunov sok, dodati malo ulja te sve izmiješati mikserom.

4. Dodavati ulje u tankom mlazu. Nakon dodavanja cijele količine ulja, mutiti još nekoliko minuta. Kašičicom dodavati male količine snijega od bjelanca, miksati najmanjom brzinom.

5. Potrošiti svu količinu snijega od bjelanca, te posoliti i pobiberiti po ukusu.

6. Dobro ohladiti prije serviranja.

 

Preporučujemo