Sastojci:

 

500 g glatkog brašna,
250 g maslaca,
125 g šećera,
2 žumanca,
prašak za pecivo,
2 kašike kiselog vrhnja,
nekoliko kašika vode.

 

Priprema:

 

  1. Prosijte brašno, dodajte mu maslac narezan na manje komade i miješajte dok ne dobijete smjesu, poput prezli. Dodajte šećer, prašak za pecivo, žumanca i kiselo vrhnje te zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i pustite da stoji u frižideru oko pola sata. Za mekše tijesto dodajte kašičicu limunovog soka – to neće utjecati na okus, a poboljšat će kvalitet.

 

  1. Kako bi tijesto ostalo savršeno i tokom pečenja, pecite ga u keramičkoj posudi ili limenom kalupu. Izbjegavajte sjajni metal, kao i aluminijske posude jer korica neće dobiti lijepu zlatno-smeđu boju.

 

  1. Drugi problem s kojim se možete susresti pri pečenju su pretamni rubovi. Za ujednačenu boju nakon prvih 15 minuta pečenja prekrijte rubove folijom i vratite u rernu. No, ako vam se žuri, pitu možete napraviti i od lisnatog tijesta.