Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ako ne želite propustiti užitak u njima jer su prava energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Sastojci:
8 jabuka
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance
1 limun
1 šlag
1 l vode
2 vanilin šećera
Priprema:
- Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
- Jabuke skuhajte u kipućoj vodi kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
- Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
- Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera, posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180 stepeni.
- Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom, a na vrh stavite po kašiku šlaga.