Domaće tufahije: Sočan i brz kolač od jabuka

po Vasa Kuharica

Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ako ne želite propustiti užitak u njima jer su prava energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.

Sastojci:

8 jabuka

200 g šećera

80 g oraha

1 bjelance

1 limun

1 šlag

1 l vode

2 vanilin šećera

Priprema:

  1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
  2. Jabuke skuhajte u kipućoj vodi kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
  3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
  4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera, posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180 stepeni.
  5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom, a na vrh stavite po kašiku šlaga.

 

 

 

Preporučujemo