Karamel krem ili dulce de leche, koristi se kao preljev ili dodatak za mnoge slatkiše. Dulce de leche u doslovnom bi prijevodu bilo “slatko od mlijeka”. Za ovaj latinoamerički specijalitet potrebno je izdvojiti malo više vremena dok se slatka marmelada ne zgusne.
Sastoji za dulce de leche:
1,5 l mlijeka
500 g šećera
4 vanilin šećera
1 kašika smeđeg šećera
125 g maslaca
½ kašičice sode bikarbone
Priprema:
- U široki lonac stavite mlijeko, maslac i šećer pa kuhajte miješajući dok se šećer ne otopi, a mlijeko počne ključati. Pažljivo dodajte sodu bikarbonu i smanjite vatru.
- Kuhajte oko 90 minuta do 2 sata sve dok se mlijeko ne zgusne. Provjerite na tanjiriću da li je krema dovoljno gusta tako da je zagrabite kašičicom i ostavite neka se malo ohladi.
- Prelijte u sterilizirane tegle pa ostavite na hladno mjesto.