Sastojci:
230 g maslaca,
pola šolje bijelog šećera,
1,5 šolje smeđeg šećera,
2 jajeta na sobnoj temperaturi,
2 kašičice ekstrakta vanilije,
2 i 3/4 šolje brašna,
1 kašičica krupne morske soli,
1,5 kašičica praška za pecivo,
pola kašičice sode bikarbone,
1 i 3/4 šolje isjeckane crne ili mliječne čokolade,
1 kašičica fino samljevene instant kafe,
malo krupne soli za posipanje.
Priprema:
- Rernu zagrijati na 180 stepeni. Pomiješati brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kafu i ostaviti sa strane.
- Mikserom prvo umutiti sam maslac tri minute, dodati šećer i mutiti još pet mnuta. Dodati jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Kada ste sve dobro umutili, polako dodati mješavinu suhih sastojaka.
- Mutiti mikserom samo dok se sve ne spoji, nemojte pretjerivati. Na kraju dodati sjeckanu čokoladu i ručno je umiješati.
- Kašikom za sladoled vaditi kuglice tijesta i stavljati ih na pleh s papirom za pečenje. Svaku kuglicu malo spljoštiti pa posuti prstohvatom soli.
- Peći 12-13 minuta, izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi 15 minuta prije serviranja.