Domaći kroasani

po Vaša Kuharica

Sastojci za prvo tijesto:

500 g brašna tipa 0,

50 g šećera,

250 ml mlake vode,

100 g maslaca,

14 g suhog kvasca,

12 g soli.

Sastojci za masno tijesto:

250 g maslaca,

100 g brašna.

Priprema:

  1. Prvo tijesto: Pomiješajte vodu, šećer i so. Pomiješajte brašno i suhi kvasac te dodajte vodu u kojoj ste otopili so i šećer i počnite mijesiti tijesto. Kada ste tijesto dopola zamijesili, dodajte maslac. Mijesite 10 minuta. Oblikujte tijesto u pravougaonik, zamotajte u providnu foliju i ostavite tijesto u frižideru preko noći.
  2. Masno tijesto: Mijesite maslac i brašno dvije do tri minute da dobijete lijepu ujednačenu masu. Postavite masno tijesto na papir za pečenje zatim ga prekrijte drugim dijelom papira za pečenje i oblikujte u kvadrat.
  3. Ostavite tijesto u frižideru 10 minuta. Izvadite prvo tijesto iz frižidera i počnite ga razvijati lagano. Izvadite masno tijesto iz frižidera i lagano razvucite.
  4. Preklapanja običnog i masnog tijesta možete raditi kako želite. Između svakog sloja premažite maslacem. Kada ste zavrsili sa preklapanjima i nakon što vam je tijesto spremno za upotrebu razvucite ga i isijecite u trokut te smotajte. Ostavite da nadođu bar 4 sata prije pečenja.
  5. Kada su kroasani nadošli, premažite ih lagano umućenim jajetom. Zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite kroasane oko 20 minuta.

Preporučujemo