Sastojci:
pola šoljice sušenog šipka,
pola šoljice sušenih listova maline,
1,5 šoljica prirodnog soka od maline ili višnje (bez umjetnih sladila), 1/3 šoljice svježe iscijeđenog soka od narandže,
4 kriške narandže.
Priprema:
- U posudi prokuhati sedam decilitara vode pa dodati sušeni šipak.
- Neka lagano kuha 10 minuta u poluotkrivenoj posudi.
- Posudu skloniti s plamena, dodati lišće od maline, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta.
- Procijediti čaj kroz gustu gazu, jer je vrlo važno na kraju dobro iscijediti šipak i lišće, kako bi čaj dobio što više prirodnog okusa.
- Ostavite da se čaj još malo ohladi. Nakon toga dodati sok od maline ili višnje, te sok od narandže, sve dobro promiješati i staviti u frižider da se ohladi.
- Prije posluživanja u čašu staviti malo leda i krišku narandže.