Sastojci:

 

10 kg višanja,

4 kg šećera,

3 l vode,

40 g limuntosa.

 

Priprema:

 

  1. Višnje očistiti od peteljki, oprati I izvaditi košpice. Izgniječiti ih, u veću posudu staviti sloj višanja, sloj šećra i malo limutosa. Tako ponavljati dok imamo sastojke. Ostaviti na tamno i hladno mjesto, najbolje u frižider na 24 sata. povremeno masu promiješati.

 

  1. Nakon 24 sata višnje prebaciti u lonac i zagrijavati do vrenja. Prilikom kuhanja počet će se stvarati pjena, a vi je po mogućnosti skidajte. Neka se kuha na umjerenoj temperaturi oko 45 minuta.

 

  1. Skiuti s vatre, procijediti i na cjediljku ispasirati skuhane višnje. Nakon pasiranja, dobiveni sok procijediti kroz gustu gazu. U njega sipati vodu i ponovo zagrijavati do ključanja.

 

  1. Staklene flaše oprati, posušiti i staviti u rernu na zagrijavanje na 100 stepeni. Vruć sok sipati u vruće flaše. Napunjene flaše umotati u deku i ostaviti da se hlade.