Sastojci:
10 kg višanja,
4 kg šećera,
3 l vode,
40 g limuntosa.
Priprema:
- Višnje očistiti od peteljki, oprati I izvaditi košpice. Izgniječiti ih, u veću posudu staviti sloj višanja, sloj šećra i malo limutosa. Tako ponavljati dok imamo sastojke. Ostaviti na tamno i hladno mjesto, najbolje u frižider na 24 sata. povremeno masu promiješati.
- Nakon 24 sata višnje prebaciti u lonac i zagrijavati do vrenja. Prilikom kuhanja počet će se stvarati pjena, a vi je po mogućnosti skidajte. Neka se kuha na umjerenoj temperaturi oko 45 minuta.
- Skiuti s vatre, procijediti i na cjediljku ispasirati skuhane višnje. Nakon pasiranja, dobiveni sok procijediti kroz gustu gazu. U njega sipati vodu i ponovo zagrijavati do ključanja.
- Staklene flaše oprati, posušiti i staviti u rernu na zagrijavanje na 100 stepeni. Vruć sok sipati u vruće flaše. Napunjene flaše umotati u deku i ostaviti da se hlade.