Domaći puding od bijele čokolade poslastica je sam po sebi, no kada mu dodate fino, hrskavo tijesto, ovaj dezert postat će fantastičan dezert kojem je teško odoljeti.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
100 g pšeničnog brašna
4 jaja
100 g maslaca
Za pripremu pudinga trebat će vam:
4 žumanca
100 g šećera
5 dl mlijeka
pola kašičice vanilije
150 g bijele čokolade
Priprema:
- Zakuhajte 2,5 dl vode s maslacem. Dodajte brašno i prstohvat soli te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na laganoj vatri miješajte dok se masa ne počne odljepljivati od stranica lonca.
- Uklonite s vatre i postepeno umiješajte jaja.
- Smjesom napunite slastičarsku vrećicu.
- Prekrijte lim papirom za pečenje.
- Tijesto istiskujte u prutiće duge sedam centimetara s dovoljno razmaka. Poprskajte ih vodom i pecite 20-30 minuta na 200 stepeni. Temperaturu smanjite na 150 stepeni i pecite još desetak minuta dok tijesto ne požuti.
- Ohladite ga i prerežite po dužini s jedne strane, ali ne do kraja.
- Žumanca i 1/3 šećera pjenasto umutite te dodajte brašno. Preostali šećer i mlijeko stavite neka prokuha.
- Miješajući, ulijte vrelo mlijeko u žumanca, dodajte vaniliju i ponovno stavite na vatru. Neka prokuha pa kuhajte još dvije minute.
- U smjesu stavite naribanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Pokrijte i ostavite krem-puding da se ohladi. Kad maknete sirovo tijesto za eklere s vatre, trebate dobiti ljepljivu smjesu koja kapa.
- Za vrijeme pečenja ekleri se povećaju pa ostavite razmaka između njih. Pečene i ohlađene prerežite ih po dužini do tri četvrtine tako da se polovice ne razdvoje.