Fensi hrana Starog kontinenta: Najukusniji slatkiši Evrope

po Vasa kuharica

U Evropi, velike prodavnice slatkiša više liče na juvelirnice nego na slastičarnice. Kako odlučiti šta probati od svega ovoga? Krenite s nama na ovaj slatki put i razmotrite naše savjete o tome koje poslastice treba obavezno probati.

Ekleri u Londonu

Nemojte da vas zavara to što izgledaju kao obične buhtle koje možete kupiti u bilo kojoj pekari. Pravi užitak je krema, koja budi sva čula kada zagrizete ovu poslasticu. Zaboravite na verzije iz supermarketa i krenite prema “St. John Bakeryju” u Londonu. Tamo se služe s lančester sirom.

Kroasan ispahan u Parizu

Ko bi odolio slasnim kroasanima? Posebno kada se izmrve po vašem tanjiru, licu i košulji već pri prvom zalogaju. Uputite se ka “Pierre Hermesu” u Parizu, gdje ćete probati najbolje kroasane punjene marcipanom, džemom od ruže ili maline.

Medovnik u Pragu

Slojevi tijesta sa medom, punjeni kremom koja je nešto između šlaga i sladoleda. Ovaj kolač možete naći i u Rusiji i Ukrajini, ali je daleko najukusniji na ulicama Praga. Pronaći ćete ih u prodavnici “Cukrama Hajek” ili u “Cafe Savoyu”.

 Kanoli u Italiji

Iako djeluje nemoguće, poslije izvjesnog vremena dosadit će vam sladoled. Kad se to desi, prijeđite na kanole. To je hrskavo prženo tijesto punjeno slatkom rikotom. Ukoliko želite originalnu verziju ove poslastice, posjetite “Laboratio Pasticceria Roberto” u malom sicilijanskom gradu Taormina.

Fahertorte u Beču

Ova poslastica ima tri sloja: žuti fil, mak i jabuke, koji su obavijeni hrskavim tijestom. Probajte je u pekari “Gerstner” u Kerntnerštraseu u srcu Beča.

Princes torta

Legenda kaže da je princes torta dobila ime zato što je to bila omiljena poslastica švedskih princeza. Svakako da je teško odoljeti marcipanu sa mekanom korom, vanilom i šlagom. Uzmite parče u “Taxinge Slott Caféu” u Njukvarnu.

Preporučujemo