Juhu možete poslužiti uz kockice prepečenog hljeba i malo slatkog ili kiselog vrhnja.

Sastojci:

1 bundeva (butternut) od oko 1 kg
2 – 3 glavice luka
1 l temeljca (mesnog ili povrtnog)
1 dl mlijeka
ljuta papričica navrh kašičice
kurkume u prahu
so
biber
ulje
Priprema:
1. Tikvu operite, prerežite napola, očistite od sjemenki, ogulite pa narežite na sitnije kocke.

2. Luk očistite i sitno nasjeckajte.

3. U posudi zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk, malo posolite i pustite da se dinsta. Nakon toga dodajte i kockice bundeve, promiješajte i ostavite na laganoj vatri nekoliko minuta.

4. Zalijte ranije pripremljenim temeljcem (ako ga nemate prokuhajte vodu i dodajte povrtnu ili goveđu kocku). Kuhajte 30-ak minuta ili dok dok bundeva ne postane mekana.

5. Posolite, pobiberite, dodajte kurkumu i usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte mlijeko.

6. Juhu možete poslužiti uz kockice prepečenog hljeba i malo slatkog ili kiselog vrhnja.