Foccacia je italijanska vrsta pogače od brašna, soli, kvasca i maslinovog ulja koja savršeno nadopunjuje trpezu, a obično se poslužuje uz vino i hladne plate
Sastojci:
400 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
1,5 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
1 vrećica suhog kvasca
150 ml mlake vode
paradajz
bosiljak
krupna so
Priprema:
- U posudu prosijati brašna, dodati kvasac razmućen u mlakoj vodi, sol i ulje. Zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže pokriveno folijom.
- Pripremljeni pleh za pečenje lagano namazati uljem i posuti palentom.
- Tijesto razvući prstima pa prebaciti u pleh.
- Paradajze odrežite na polovine ili četvrtine ovisno o veličini, svaki komad umotajte u list bosiljka pa utisnite u foccaciu. Ostavite još 30 minuta da se diže.
- Pospite krupnom soli i pecite na oko 180 do 200 stepeni oko dvadesetak minuta.