Francuski aligot: Pire sa sirom i bijelim lukom

po Vasa Kuharica

Aligot se tradicionalno pravi u francuskoj regiji L'Aubrac, u čijim je restoranima čest prilog. Svojom teksturom podsjeća na fondue. Pravi od pire krompira s maslacem, drobljenim bijelim lukom i otopljenim sirom.

Sastojci:

1 kg krompira

500 g sira

2 čehna bijelog luka

30 g maslaca

2 kašike vrhnja za kuhanje

so

biber

Priprema:

1. Skuhajte krompir i nakon što ga iscijedite i pustite nekoliko minuta da se malo ohladi, ubacite nasjeckani bijeli luk i izmiksajte u pire.

2. Ulijte vrhnje i maslac i miješajte dok se ne otope.

3. Dodajte naribani sir i “tucite” kuhačom dok se sir i krompir ne povežu i ne postigne se čvrsta, elastična tekstura.

4. Začinite i servirajte.

 

Preporučujemo