Soupe a l'Oignon je jedna od najpoznatijih supa na svijetu. Osim što je puna vitamina ova supa je i nevjerovatnog okusa pa je sa razlogom u samom vrhu francuske gastronomije. Supe od luka su postojale još u rimsko doba, ali veliku popularnost su doživjele 60-tih godina prošlog stoljeća zbog rasta popularnosti francuske kuhanje u svijetu.
Sastojci:
4 crvena luka
3 kašike maslaca
3 kašike maslinovog ulja
pola kašičice šećera
1 litar temeljca (mesni ili povrtni)
2 dl bijelog vina
1 čajna kašičica soli
pola kašičice crnog bibera
1 francuski hljeb
2 kriške švicarskog sir
Priprema:
1. U lonac stavite 3 kašike maslaca, 3 kašike maslinovog ulja, pola kašike šećera, držati na vatri dok se ne otopi.
2. Dodati narezani luk i kuhati na umjerenoj vatri oko 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju.
3. Dodati temeljac (može poslužiti i kockice za supu) i vino, te sve zajedno kuhati na laganoj vatri oko jedan sat.
4. Francuski hljeb narezati na kriške i saviti u zagrijanu pećnicu da se zapeče sa obje strane.
5. Kada je supa kuhana uliti je u zdjelu, staviti pečeni hljeb na vrh, pokriti sa 2 kriške sira i zapeći u pećnici dok se sir ne otopi. Poslužiti toplo.