Francuski klasik: Supa od luka

po Vasa Kuharica

Soupe a l'Oignon je jedna od najpoznatijih supa na svijetu. Osim što je puna vitamina ova supa je i nevjerovatnog okusa pa je sa razlogom u samom vrhu francuske gastronomije. Supe od luka  su postojale još u rimsko doba, ali veliku popularnost su doživjele 60-tih godina prošlog stoljeća zbog rasta popularnosti francuske kuhanje u svijetu.

Sastojci:

4 crvena luka

3 kašike maslaca

3 kašike maslinovog ulja

pola kašičice šećera

1 litar temeljca (mesni ili povrtni)

2 dl bijelog vina

1 čajna kašičica soli

pola kašičice crnog bibera

1 francuski hljeb

2 kriške švicarskog sir

Priprema:

1. U lonac stavite 3 kašike maslaca, 3 kašike maslinovog ulja, pola kašike šećera, držati na vatri dok se ne otopi.

2. Dodati narezani luk i kuhati na umjerenoj vatri oko 20 minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju.

3. Dodati temeljac (može poslužiti i kockice za supu) i vino, te sve zajedno kuhati na laganoj vatri oko jedan sat.

4. Francuski hljeb narezati na kriške i saviti u zagrijanu pećnicu da se zapeče sa obje strane.

5. Kada je supa kuhana uliti je u zdjelu, staviti pečeni hljeb na vrh, pokriti sa 2 kriške sira i zapeći u pećnici dok se sir ne otopi. Poslužiti toplo.

 

Preporučujemo