Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna,
130 g maslaca,
50 g šećera u prahu,
na vrh noža soli,
1 jaje,
1-2 kašike hladne vode.
Za frangipane nadjev:
150 g mljevenih badema,
100 g maslaca,
80 g smeđeg,
2 manja jaja,
na vrh noža soli,
1 vanilin šećer,
1 kašika ruma,
pola kašićice cimeta
i još 10-15 većih plavih šljiva.
Za posipanje:
šećer u prahu.
Priprema:
1. Najprije napravite prhko tijesto: u zdjelu stavite brašno, dodajte šećer u prahu i so, izmiješajte pa ubacite hladni, na kockice narezani maslac. Prstima izradite brašno s maslacem dok ne dobijete finu pjeskastu smjesu. Dodajte jaje i jednu do dvije kašike hladne vode pa umijesite glatko, kompaktno tijesto. Tijesto oblikujte u formu diska pa ga omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider da odmori barem 30 minuta.
2. Dok tijesto odmara, napravite frangipane nadjev. U zdjelu stavite omekšali maslac, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve dobro izradite mikserom. Potom dodajte jaja, miksajte dok se jaja ne sjedine s maslacem. Nakon toga dodajte rum, cimet i mljevene bademe te još jednom kratko izmiksajte. Stavite u frižider da se malo stisne dok pripremite šljive.
3. Šljive operite, malo ih posušite kuhinjskim ubrusom, izvadite im košticu pa svaku šljivu narežite na četvrtine.
4. Složite pitu: na papiru za pečenje razvaljajte tijesto, premažite ga frangipane nadjevom, ali ostavite barem 8 cm ruba. Po nadjevu ravnomjerno utisnite šljive, preklopite rubove tijesta prema unutra kako nadjev ne bi iscurio. Prebacite pripremljenu pitu zajedno s papirom za pečenje na pleh i stavite pitu peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni te pecite 35-40 minuta, odnosno dok nadjev ne poprimi lijepu zlatnu boju.
5. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita ohladi pa je potom posipajte šećerom u prahu.