Frangipane pita sa šljivama

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

250 g glatkog brašna,

130 g maslaca,

50 g šećera u prahu,

na vrh noža soli,

1 jaje,

1-2 kašike hladne vode.

Za frangipane nadjev:

150 g mljevenih badema,

100 g maslaca,

80 g smeđeg,

2 manja jaja,

na vrh noža soli,

1 vanilin šećer,

1 kašika ruma,

pola kašićice cimeta

i još 10-15 većih plavih šljiva.

Za posipanje:
šećer u prahu.

Priprema:

1. Najprije napravite prhko tijesto: u zdjelu stavite brašno, dodajte šećer u prahu i so, izmiješajte pa ubacite hladni, na kockice narezani maslac. Prstima izradite brašno s maslacem dok ne dobijete finu pjeskastu smjesu. Dodajte jaje i jednu do dvije kašike hladne vode pa umijesite glatko, kompaktno tijesto. Tijesto oblikujte u formu diska pa ga omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider da odmori barem 30 minuta.
2. Dok tijesto odmara, napravite frangipane nadjev. U zdjelu stavite omekšali maslac, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve dobro izradite mikserom. Potom dodajte jaja, miksajte dok se jaja ne sjedine s maslacem. Nakon toga dodajte rum, cimet i mljevene bademe te još jednom kratko izmiksajte. Stavite u frižider da se malo stisne dok pripremite šljive.
3. Šljive operite, malo ih posušite kuhinjskim ubrusom, izvadite im košticu pa svaku šljivu narežite na četvrtine.
4. Složite pitu: na papiru za pečenje razvaljajte tijesto, premažite ga frangipane nadjevom, ali ostavite barem 8 cm ruba. Po nadjevu ravnomjerno utisnite šljive, preklopite rubove tijesta prema unutra kako nadjev ne bi iscurio. Prebacite pripremljenu pitu zajedno s papirom za pečenje na pleh i stavite pitu peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni te pecite 35-40 minuta, odnosno dok nadjev ne poprimi lijepu zlatnu boju.
5. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita ohladi pa je potom posipajte šećerom u prahu.

Preporučujemo