Sastojci za prhko tijesto:
120 g pšeničnog brašna,
50 g maslaca,
1 kašika hladne vode,
1 žumance,
prstohvat soli,
kašika šećera.
Fil:
kompot od kajsija,
1 jaje,
50 g maslaca,
50 g šećera,
60 g mljevenih badema,
ekstrakt vanilije.
Priprema:
- Uključite rernu na 180 stepeni. U zdjelu dodajte brašno i na kockice narezan hladan maslac.
- Pomiješajte ove sastojke tako da dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte žumance, šećer, so i zamijesite glatko tijesto.
- Tijesto ostavite 10 minuta u zamrzivaču ili 45 minuta u frižideru. Zatim ga razvaljajte na papiru za pečenje i prebacite u kalup za pečenje. Uutisnite ga tako da vam stranice budu visoke oko 2 cm. Tijesto izbodite viljuškom i stavite u rernu na 10 minuta.
- Za to vrijeme pripremite fil. Pjenasto umutite maslac i šećer, pa dodajte jaje, ekstrakt vanilije i bademe.
- Na polupečeno tijesto dodajte fil od badema i na vrh posložite kajsije iz kompota ili svježe. Vratite u rernu i pecite još 30-tak minuta. Gotov tart ostavite da se ohladi.