Sastojci za prhko tijesto:

 

120 g pšeničnog brašna,

50 g maslaca,

1 kašika hladne vode,

1 žumance,

prstohvat soli,

kašika šećera.

 

Fil:

 

kompot od kajsija,

1 jaje,

50 g maslaca,

50 g šećera,

60 g mljevenih badema,

ekstrakt vanilije.

 

Priprema:

 

  1. Uključite rernu na 180 stepeni. U zdjelu dodajte brašno i na kockice narezan hladan maslac.

 

  1. Pomiješajte ove sastojke tako da dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte žumance, šećer, so i zamijesite glatko tijesto.

 

  1. Tijesto ostavite 10 minuta u zamrzivaču ili 45 minuta u frižideru. Zatim ga razvaljajte na papiru za pečenje i prebacite u kalup za pečenje. Uutisnite ga tako da vam stranice budu visoke oko 2 cm. Tijesto izbodite viljuškom i stavite u rernu na 10 minuta.

 

  1. Za to vrijeme pripremite fil. Pjenasto umutite maslac i šećer, pa dodajte jaje, ekstrakt vanilije i bademe.

 

  1. Na polupečeno tijesto dodajte fil od badema i na vrh posložite kajsije iz kompota ili svježe. Vratite u rernu i pecite još 30-tak minuta. Gotov tart ostavite da se ohladi.