Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Galette od jabuka

po Vasa kuharica 15/06/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Za tijesto: 250 g oštrog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 žumance, 1 vanilin šećer, 1 kašika šećera, 140 g maslaca, prstohvat soli.

Za nadjev: 800 g jabuka, 50 g šećera, 50 g maslaca, 2 kašike limunovog soka, 150 g džema od marelica, 50 g jezgri oraha, pola kašičice cimeta u prahu, naribana korica jednog limuna.

Priprema:

1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumance. Sve miješajte mikserom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto.

2. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na jedan sat. Jabuke ogulite, prerežite napola, očistite od košpica pa narežite na kriške. U litar vrele vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 – 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.

3. Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje. Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba.

4. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom.

5. Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta, pa narežite i poslužite.

{e'erJabukaJajamaslac

Preporučujemo

Ljetni ragu

30/06/2022

Losos u marinadi

29/06/2022

Musaka na grčki način

28/06/2022

Grilovan patlidžan

27/06/2022

Italijanske školjke

27/06/2022

Pizza hljeb

27/06/2022

Losos s roštilj tave

26/06/2022

Gurmanska biftek

26/06/2022

Njoki s paradajzom i parmezanom

25/06/2022

Mesna štruca

25/06/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh