Za tijesto: 250 g oštrog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 žumance, 1 vanilin šećer, 1 kašika šećera, 140 g maslaca, prstohvat soli.
Za nadjev: 800 g jabuka, 50 g šećera, 50 g maslaca, 2 kašike limunovog soka, 150 g džema od marelica, 50 g jezgri oraha, pola kašičice cimeta u prahu, naribana korica jednog limuna.
Priprema:
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom, soli i vanilin šećerom. Dodajte na tanje listiće narezani, dobro ohlađeni maslac i žumance. Sve miješajte mikserom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu, a zatim još kratko mijesite rukama da dobijete glatko tijesto.
2. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na jedan sat. Jabuke ogulite, prerežite napola, očistite od košpica pa narežite na kriške. U litar vrele vode ulijte limunov sok i stavite narezane jabuke. Kuhajte ih 2 – 3 minute, samo da malo omekšaju pa ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.
3. Tijesto stavite na papir za pečenje pa ga razvaljajte u krug promjera oko 40 cm. Razvaljano tijesto zajedno s papirom za pečenje prenesite u posudu za pečenje. Na sredinu tijesta stavite džem pomiješan s cimetom u prahu i limunovom koricom pa ga premažite po tijestu do 5 cm od ruba.
4. Po džemu pospite grubo nasjeckane orahe, a po njima posložite narezane jabuke. Rubove zavrnite prema sredini, tijesto i jabuke dobro premažite rastopljenim maslacem i pospite šećerom.
5. Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se hladi 10-ak minuta, pa narežite i poslužite.