Sastojci za tijesto: 125 g brašna, 60 g hladnog maslaca, 1 kašičica šećera, pola kašičice soli, 1 jaje, 20 ml hladne vode.
Za nadjev: 2 breskve, 2 vanilin šećera, 1 kašičica muškatnog oraščića, 1 kašičica cimeta, 125 g ribizli, 2 kašike gustina, šećer.
Priprema:
1. Hladni maslac izrežite na kockice i dodajte u zdjelu u koju ste prethodno stavili brašno, jaje, so i šećer. Miksajte dok tijesto postane mrvičasto. Dodajte 20 ml hladne vode i još malo miskajte. Prebacite na radnu plohu i zamijesite dok tijesto ne postane glatko i homogeno.
2. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite minimalno pola sata u frižideru.
3. Za jedan nadjev narežite breskve i dodajte jedan vanilin šećer, muškatni oraščić, cimet i jednu kašiku gustina. Za drugi nadjev pomiješajte ribizle, vanilin šećer i jednu kašiku gustina.
4. Rernu upalite na 190 stepeni. Razvaljajte tijesto i oblikujte krugove. Dodajte nadjev i formirajte oblik zdjelica. Premažite jajetom i obilno posipajte šećerom. Stavite u rernu na 190 stepeni 25 minuta. Galette posipajte šećerom u prahu i poslužite.