Sastojci za tijesto:
125 g pirovog brašna,
85 g hladnog maslaca,
1 kašika šećera,
1/2 kašičice soli,
1 jaje.
Za nadjev:
7- 8 većih slatkih šljiva – očišćenih i izrezanih na kriške,
2 kašike šećera,
1 kašičica vanilin ekstrakta,
1/2 kašičice cimeta,
1 kašika mljevenih badema.
Priprema:
- U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i so i promiješati. Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca. Dodati razmućeno jaje i miješati viljuškom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, možete dodati 1-2 kašike brašna.
- Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem dva sata.
- Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na kriške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati. Izvaditi tijesto iz frižidera. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk.
- Premjestite razvaljano tijesto na pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta. Premažite tijesto premazom od žumanca i vode. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pustite da se malo ohladi prije serviranja.