Gastro delikatesa: Marinirani feta sir

po Vasa Kuharica

Marinirani feta sir u marinadi od bijelog luka, maslinovog ulja, origana, bibera… je odličan prilog uz salate, prepečeni hljeb ili grčke specijalitete.

Sastojci:

4 čehna bijelog luka

2 manje glavice luka

2 svježe crvene ljute papričice

500 g feta sira

grančica svježeg timijana

grančica svježeg ruzmarina

prstohvat origana

malo mljevene crvene paprike u prahu

2 lovorova lista

kašičica crnog bibera u zrnu

1/2 l maslinovog ulja

Priprema:

  1. Crveni i bijeli luk ogulite i nasjeckajte. Papričicu i listiće timijana i ruzmarina također nasjeckajte.
  2. Sir narežite na kocke, stavite ga sa svim začinima u posudu, ulijte ulje i dobro zatvorite. Držite na tamnom i hladnom mjestu, ali ne u frižideru.
  3. Ostavite da odstoji najmanje tri dana, zatim poslužite.

 

 

 

Preporučujemo