Iako svi vjeruju kako ovi hrskavi keksi potiču iz Amerike to nije tačno. Zapravo, najukusniji keksi dolaze iz Engleske. Ovaj recept je definitivno jedini koji će vam trebati da bi vaši keksi bili savršeni. Izvana imaju tvrđu opnu dok su unutra pjenasti i tope se u ustima.

Sastojci:

145 g maslaca

150 g šećera

200 g meda

1 jaje

1 kašičica ekstrakta od vanilije

440 g brašna

1 kašičica sode bikarbone

malo soli

3 kašičice mješavine za medenjake

1 kašičica svježe mljevenog đumbira

1 kašičica korice od limuna

 

Priprema:

  1. Umutite maslac i šećer. Dodajte med i jaje te pjenasto umutite. Dodajte ekstrakt od vanilije.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, malo soli i mješavinu za medenjake.
  3. U žumanca izrendajte koricu limuna i svježi đumbir. Postepeno dodajte brašno i umijesite glatko tijesto. Ostavite u frižideru da se odmori.
  4. Razvaljajte tijesto na jedan centimetar debljine, izrežite vaše keksiće i pecite ih na 180 stepeni, 10-ak minuta. Kada se ohlade ukrasite ih po želji.