2 sata
Sastojci: 1,5 kg teletine od buta, 300 g teletine od plećke, 200 ml kisele pavlake, 2 krastavca, 1 glavica luka, 2-3 čehna bijelog luka, 4 paradajza, pola šolje peršuna, četvrtina šolje maslinovog ulja, so, biber.
Priprema:
1. Uzmite stalak za papir i na njega redajte u obliku piramide prethodno usoljeno i pobibereno meso, tako da komade od plećke rasporedite da bude između dijelova mesa od buta. Pripremljen stalak stavite u tepsiju i u nju nalijte 2 čaše vode. Peći u rerni na 180 stepeni oko 2 sata.
2. Kada je gotovo, sjeći oštrim nožem vertikalno krajeve mesa tako da ispadaju sitni komadi. Pavlaku izmiješati sa sitno rendanim krastavcem, sitno rendanim bijelim lukom, sitno sjeckanim peršunom, dodati maslinovo ulje, so i biber po ukusu i poznati grčki tzatziki je spreman.
3. Otvorite lepinju, stavite u nju isječeno meso, tzatziki, malo crnog luka isječenog na polukolutove i paradajz isječen na isti način.