Gotova za pola sata: Izvrsna juha nakon koje ćete satima biti siti

po Vasa Kuharica

Zdrav obrok ne mora nužno biti kompliciran za pripremu i skup. Ukusnu i vlaknima bogatu juhu od crvene leće možete pripremiti za svega pola sata i uživati u hranjivom obroku nakon kojega ćete se duže vremena osjećati sitima.

Iako postoji oko četrdesetak vrsta leće, najčešće koristimo zelenu i crvenu koja je idealna za juhe jer kuhanjem postaje kremasta. Za razliku od drugih grahorica, poput graha i slanutka, leću ne treba namakati prije kuhanja.

Leća je jako zdrava namirnica, sadrži proteine i zdrava vlakna, a budući da ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni (LDL) holesterol, odličan je izvor topivih i netopivih vlakana zbog čega ćete se dulje osjećati sitima. Od minerala najviše sadržava kalcij, željezo, magnezij i fosfor, a od vitamina su u njoj najprisutniji C i B te folna kiselina.

Sastojci:

1 šoljica crvene leće

kašika maslinovog ulja

1 luk

4 čehna bijelog luka

lovorov list

2 mrkve

2 manja svježa paradajza

so i biber

peršun

majčina dušica

kurkuma

5 šoljica vode ili povrtnog temeljca

Priprema:

  1. U dubljem loncu zagrijte malinovo ulje i na njemu ispržite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani bijeli luk i malo izrendane mrkve te dinstajte na laganoj vatri dok luk ne omekša.
  2. Ostatak mrkve i paradajze nasjeckajte te zajedno s lećom ubacite u lonac. Podlijte temeljcem ili vodom te kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne počne raspadati (nekih 20-ak minuta). U međuvremenu dodajte lovorov list i majčinu dušicu.
  3. Dodajte so i biber po želji te kašičicu kurkume koja će juhi dati lijepu žutu boju, ali i obilje vitamina. Štapnim mikserom izmiksajte leću te po potrebi dodaje još malo vode ako je juha pregusta.
  4. Pospite svježe nasjeckanim peršunom za ukras i poslužite.

 

Preporučujemo