Gotovo za pola sata: Oslić u parmezanu

po Vasa Kuharica

Pohovani, prženi fileti ili kuhana cijela riba oslić preporučljiva je hrana u brojnim dijetama i posebne oblike prehrane uz dodatak odgovarajućeg povrća.

Sastojci:

500 g oslić

60 g parmezana

2 kašike putera

2 kašika majoneze

1 kašike limunovog soka

1 prstohvat bosiljkovog lista

1 prstohvata bibera

0.25 kašičica bijelog luka u prahu

Priprema:

  1. Upalite rernu na 180 stepeni. Lagano nauljite pleh za pečenje ili ga obložite aluminijskom folijom.
  2. U manjoj zdjeli pomiješajte parmezan, puter, majonezu i limunov sok te dodajte bosiljak, biber i bijeli luk.
  3. Filete oslića poslažite u jednom sloju na pripremljeni pleh i pecite u zagrijanoj rerni oko 10 minuta sa svake strane.
  4. Izvadite pleh iz rerne i površinu fileta premažite s pripremljenom smjesom parmezana.
  5. Vratite u rernu i pecite još 5-10 minuta, odnosno dok površina ne poprimi smeđu boju, a meso se može razdvojiti viljuškom.

Preporučujemo