Govedina u umaku od vina za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

600 g kockica govedine,

1 velika glavica luka (nasjeckana),

2 mrkve (narezane na kriške),

1 vezica začinskog bilja (peršun, lovorov list, ruzmarin, timijan),

2 zrna bibera i morska so,

300 ml crnog vina,

2 kašike maslinovog ulja,

80 g suhog mesa,

po potrebi goveđi temeljac,

50 g maslaca,

1 kašika brašna.

Priprema:

1. Pomiješajte meso u velikom loncu s lukom i mrkvom te dodajte biber i začinsko bilje. Ulijte vino te ostavite da se marinira najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

2. Ocijedite mariniranu mješavinu te marinadu i začine ostavite po strani. Razdvojite meso i povrće. Pržite slaninu u loncu na ulju oko 3 minute.

3. Dodajte ocijeđeno meso te popržite sa svih strana. Posolite, dodajte povrće pa distajte dok tekućina ne ispari.

4. Potom prelijte marinadom te ostavite da se dinsta oko 90 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte temeljac.Kada meso omekša, zgusnite umak tako da dodate razmućeni maslac s brašnom. Potom ostavite da još malo lagano vrije.

5. Odličan prilog su šampinjoni i ljutika prženi na maslacu.

 

Preporučujemo