Gözleme – turske palačinke sa špinatom i feta sirom

po Vasa Kuharica

Svako ko je barem jednom bio u Turskoj probao je ovaj specijalitet koji možete sresti na svakom koraku.To je nešto između palačinki i pizze.

Sastojci:

2 šoljice brašna

½ vrećice suhog kvasca

1 šoljica tople vode

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica šećera

½ kašičice soli

Nadjev:

150 g feta sira

150 g špinata

so i bijeli biber

maslinovo ulje za premazivanje

Priprema:

  1. Prvo pripremiti nadjev od špinata, oprati ga i blanširati u slanoj vodi, a zatim ocijediti i sitno nasjeckati.
  2. U dubljoj posudi pomiješati špinat sa sirom dok se ne dobije kompaktna smjesa.
  3. Kvasac i šećer preliti toplom vodom i ostaviti nekoliko minuta da kvasac naraste.
  4. U brašno dodati nadošli kvasac i kašiku maslinovog ulja te umijesiti glatko tijesto, a zatim ga pokriti i ostaviti da miruje pola sata.
  5. Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova pa svaki dio tanko razviti. 4 napuniti špinatom i feta sirom te začiniti, a zatim svaku poklopiti ostalim tijesto. Rubove spojiti te pržiti s obje strane na umjerenoj temperaturu na suhoj tavi.

 

Preporučujemo