Sastojci:
po 300 g namočenog crvenog i bijelog graha,
pola vezice bosiljka,
glavica luka,
1 tikvica (200 g),
2 čehna bijelog luka,
4 kašike maslinovog ulja,
1 limenka sjeckanog paradajza (850 ml),
500 ml povrtnog temeljca,
2 kašike balzamičnog sirćeta,
2 kašičice harisse (tuniske ljute paste),
suhi timijan,
so, biber,
Pripema:
- Grah istresti u sito, isprati ga i ostaviti da se ocijedi. Bosiljak operite, otrgnite mu listiće pa polovinu narežite na trakice.
- Luk narežite na kolutiće, tikvicu narežite na kriške, a bijeli luk nasjeckajte te prodinstajte na vrućem ulju.
- Dodajte onda luk i tikvicu i pržite sve oko 4 minute. Umiješajte grah i paradajz te kratko kuhajte.
- Zatim umiješajte juhu, usitnjeni bosiljak, sirće i harissu pa kuhajte na laganoj vatri 7 minuta. Primiješajte timijan te dodajte soli i bibera po ukusu. Ukrasite preostalim listićima bosiljka.