Sastojci:

po 300 g namočenog crvenog i bijelog graha,

pola vezice bosiljka,

glavica luka,

1 tikvica (200 g),

2 čehna bijelog luka,

4 kašike maslinovog ulja,

1 limenka sjeckanog paradajza (850 ml),

500 ml povrtnog temeljca,

2 kašike balzamičnog sirćeta,

2 kašičice harisse (tuniske ljute paste),

suhi timijan,

so, biber,

Pripema:

  1. Grah istresti u sito, isprati ga i ostaviti da se ocijedi. Bosiljak operite, otrgnite mu listiće pa polovinu narežite na trakice.
  2. Luk narežite na kolutiće, tikvicu narežite na kriške, a bijeli luk nasjeckajte te prodinstajte na vrućem ulju.
  3. Dodajte onda luk i tikvicu i pržite sve oko 4 minute. Umiješajte grah i paradajz te kratko kuhajte.
  4. Zatim umiješajte juhu, usitnjeni bosiljak, sirće i harissu pa kuhajte na laganoj vatri 7 minuta. Primiješajte timijan te dodajte soli i bibera po ukusu. Ukrasite preostalim listićima bosiljka.