Gravče na tavče: Kuhani grah sa pečenim paradajzom na makedonski način

po Vasa Kuharica

Nacionalno makedonsko jelo koje uključuje zapečeni grah s ljutom paprikom te je idealno za ljubitelje pikantnije hrane.

Sastojci:

500 g graha (tetovac, šareni ili bijeli grah prebranac)

2 velika paradajza

2 crvene ljute paprike

2 čehna bijelog luka

1 crni luk

2 kašičice slatke paprike

prstohvat paprike sa aromom dima

so i biber

Priprema:

  1. Grah treba potopiti u vodu prije korištenja, kako ne bi puklo i kako bi ravnomjerno primalo toplotu. Ako koristimo suhi grah, treba ga potopiti u vodu dan ranije. Ta se voda ne koristi. Možete dodati sodu bikarbonu. Bez obzira na to da li koristite potopljen ili svjež grah, treba ga kuhati u kipućoj vodi oko 10 minuta. Vodu ponovo izliti. Onda tek počinje pravo kuhanje graha, koje traje oko 40 minuta. Sve dok ne omekša, ali da se ne raskuha.
  2. U međuvremenu paradajz i papriku te bijeli luk oprati, izrezati, posoliti, začiniti, premazati maslinovim uljem te peći oko 30 minuta u dobro zagrijanoj rerni.
  3. Kad se grah skuha, sve zajedno staviti u glinenu posudu, dodati luk, malo vode i sve zajedno peći oko 30 minuta na 200 stepeni.

Preporučujemo