Gravlax – losos mariniran s koprom

po Vasa kuharica

Sastojci (6 porcija): 

 

750 g filea svježeg lososa s kožom,

85 g šećera,

120 g soli,

8 kašika sitno sjeckanih listova svježeg kopra,

1 kašika izmrvljenog bibera u zrnu.

 

Za sos od senfa: 

 

2 kašike blagog senfa,

1 kašika oštrog senfa,

2 kašike šećera,

1,5 kašika sirćeta,

so i mljeveni biber,

2 dl ulja,

1 kašika nasjeckanih svježih listića kopra.

 

Priprema lososa:

 

  1. Zarežite kožu lososa na nekoliko mjesta kako bi kroz nju marinada lakše prošla u meso. Pomiješajte so, šećer i biber pa pospite u plastičnu posudu s poklopcem ispod filea i po fileu, zajedno sa nasjeckanim listićima kopra. Dobro utrljajte. Na vrh filea stavite neki teret i ostavite ga da se tako marinira na sobnoj temperaturi 2-4 sata.

 

  1. Zatvorite posudu poklopcem i premjestite u frižider gdje treba ostati naredna dva dana. Za to vrijeme okrenite file 4-5 puta, tako da dio s kožom i bez kože podjednako vremena bude na dnu posude.

 

  1. Nakon dva dana izvadite file iz posude i isperite ga pod mlazom hladne vode. Narežite ga na što tanje odreske (bez kože). Poslužite odreske uz kuhani krompir ili na hljebu kao sendvič, začnite sosom od senfa i ukrasite listićima kopra.

 

  1. Priprema sosa od senfa: Pomiješajte senf, šećer i sirće pa začinite solju i biberom po ukusu. Nastavite miješati dok polako ulijevate ulje u tankom mlazu. Kada sos postane gust poput majoneze, umiješajte sjekcane listiće kopra, po vašem ukusu.

 

 

Preporučujemo