Sastojci:
6 krompira,
2 plava patlidžana,
300 g telećeg mljevenog mesa,
2 paradajza,
1 glavica luka,
1 crvena paprika,
2 kašike paradajz pirea,
200 g kačkavalja,
pola kašičice origana,
2 kašike brašna,
50 g maslaca,
2 šolje svježeg mlijeka,
2 jajeta.
Priprema:
- Krompir oguliti i nasjeći na tanke kriške. Upržiti na maslinovom ulju. Posoliti i iscijediti suvišnu masnoću i redati u duboki pleh.
- Luk sitno nasjeckati i pržiti dok ne porumeni. Dodati sitno nasjeckane papriku i paradajz i mljeveno meso, pa sve pržiti pet minuta, a meso pritiskati viljuškom.
- Dodati origano i so, paradajz pire i pržiti 20 minuta na srednjoj temperaturi. Smjesom preliti krompir.
- Plavi patlidžan nasjeći na kriške. Posoliti i ostaviti kriške 15 minuta da se iscijedi gorak sok. Oprati i upržiti s obje strane do zlatne boje. Poredati preko smjese od mesa.
- Pripremiti bešamel sos, skinuti s peći i dodati 2 jaja. Sosom preliti plavi patlidžan i odozgo posuti narendanim kačkavaljem. Peći 1 sat na 180 stepeni.