Sastojci za tijesto:
500 g brašna,
3 kašike maslinovog ulja,
poal kockice svježeg kvasca,
malo soli,
malo mlakog mlijeka,
mlake vode po potrebi.
Za fil:
200 g feta sira,
2 paprike,
1 paradajz,
glavica luka,
nekoliko crnih maslina,
kečap po ukusu,
origano,
čehno bijelog luka sitno isjeckan.
Priprema:
1. Kvasac potopite u malo mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu oko pola sata da nabubri. U posudu stavite brašno pa na sredini napravite rupicu u koju se sipa kvasac, ulje i so.
2. Od tako pripremljenog brašna umijesite tijesto kao za hljeb uz dosipanje mlake vode onoliko koliko je potrebno da se napravi odgovarajuća gustina tijesta.
3. Napravite lopticu pa razvucite na odgovarajuće dimenzije i položite u prethodno podmazan pleh.
4. Tijesto po sredini blago premažite maslinovim uljem preko kojeg se stavlja kečap. Potom pospite začine i bijeli luk, pa naribani feta sir i onda crni luk, paradajz i papriku isjeckane na kolutove.
5. Na kraju pizzu ukrasite maslinama i pecite u maksimalno zagrijanoj pećnici 20-30 minuta.