Grčka pizza za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

500 g brašna,

3 kašike maslinovog ulja,

poal kockice svježeg kvasca,

malo soli,

malo mlakog mlijeka,

mlake vode po potrebi.

Za fil:

200 g feta sira,

2 paprike,

1 paradajz,

glavica luka,

nekoliko crnih maslina,

kečap po ukusu,

origano,

čehno bijelog luka sitno isjeckan.

Priprema: 
1. Kvasac potopite u malo mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu oko pola sata da nabubri. U posudu stavite brašno pa na sredini napravite rupicu u koju se sipa kvasac, ulje i so.
2. Od tako pripremljenog brašna umijesite tijesto kao za hljeb uz dosipanje mlake vode onoliko koliko je potrebno da se napravi odgovarajuća gustina tijesta.
3. Napravite lopticu pa razvucite na odgovarajuće dimenzije i položite u prethodno podmazan pleh.
4. Tijesto po sredini blago premažite maslinovim uljem preko kojeg se stavlja kečap. Potom pospite začine i bijeli luk, pa naribani feta sir i onda crni luk, paradajz i papriku isjeckane na kolutove.
5. Na kraju pizzu ukrasite maslinama i pecite u maksimalno zagrijanoj pećnici 20-30 minuta.

Preporučujemo