Greške kod pravljenja torte koje treba izbjegavati

po Vasa kuharica

Ako pravite tortu za neku svečanost, vjerovatno osjećate pritisak jer želite da lijepo izgleda i bude ukusna, a najgore je ako nešto pođe po zlu baš kada ste dali sve od sebe.

 

Kako biste izbjegli tipične greške kod pečenja i ukrašavanja torte, ne morate biti veliki kuharski šef, a uz malo prakse shvatit ćete da sve može proći bez velike muke.

 

Ne mora svaka torta imati pet slojeva. Za početak, držite se jednostavnih recepata u kojima ne treba otapati čokoladu ili odvajati bjelanca od žumanaca jer je potrebno napraviti šlag. Također je važno da se držite propisanih mjera i redoslijeda postupka.

 

Kada odradite recept, možete znati šta vam je viška ili manjka, pa ćete ga iodući put napraviti po svom. Još jedan trik koji će vam pomoći – sve sastojke koji se drže u frižideru prije pečenja stavite na radnu ploču u kuhinji kako bi postigli sobnu temperaturu.

 

Jednom prilikom veliki šef Rudolph van Veen otkrio je važnost pečenja i hlađenja biskvita. Preporučio je da se lim za pečenje uvijek namaže i tada stavi papir za pečenje, kao neka vrsta osiguranja da se biskvit neće zalijepiti.

 

Drugi je savjet je da uvijek nakon pečenja biskvit odmah izvadite iz kalupa i stavite na rešetku kako bi tople pare mogle slobodno cirkulirati i kolač ne bi splasnuo u sredini.

 

Nakon što je torta gotova, svako ko se ne smatra kreativnim muči se s ukrašavanjem. Zaboravite na šprice za dekoriranje kremama, šablone, mase za oblikovanje i razne boje ako niste taj tip.

 

Torta će odlično izgledati i s čokoladnom glazurom i malo mrvica ili šlaga. Ponekad je dovoljno samo malo šećera u prahu i koja voćka za dekoraciju ili bademi u listićima. Mnogo je važnije da torta bude ukusna.

 

 

 

Preporučujemo