Sastojci:

 

3,5 šolje brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

1 kašičica sode bikarbone,

1/2 kašičice soli,

4 kašičice cimeta,

1 kašičica mljevenog đumbira,

1/2 kašičice mljevenog pimenta,

3 jaja,

1 šolja meda,

1 šolja ulja,

2 kašike smeđeg šećera,

1 kašičica burbon vanilije,

1 šolja mlakog čaja,

zelenog ili crnog, može i kafe,

1/2 šolje svježeg soka od narandže,

1/4 šolje čokoladnog likera.

 

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 170 – 180 stepeni. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet, đumbir, piment. U sredinu smjese dodati ulje, med, šećer, jaja, vaniliju, čaj ili kafu, sok i liker. Izmiksati na nižoj brzini da se sve spoji. Ova smjesa je dovoljna za dva kalupa za hljeb.
  2. Kalupe namazati maslacem pa “zalijepiti” papir za pečenje. Rasporediti smjesu i peći 45 do 55 minuta, provjeriti čačkalicom je li pečeno, ako ostane suha, kolač je gotov. Ovaj kolač idealan je uz mlijeko, kakao, čaj ili kafu.