Sastojci: 200 g glatkog brašna, pola kašičice soli, 1 kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo, 2 kašičice mljevenog đumbira, 1,5 kašičica cimeta, četvrtina kašičice muškatnog oraščića, 240 ml pirea od tikve, 100 g maslaca, pola šolje smeđeg šećera, pola šolje melase, 1 kašika sitno mljevenog đumbira, 2 jaja, 3 kašike vode, pola šolje grožđica.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite pleh i premažite ga maslacem da se hljeb ne zalijepi.
2. U srednju zdjelu umutite zajedno brašno, so, prašak za pecivo, đumbir, cimet i muškatni oraščić
3. U drugu zdjelu, drvenom kašikom za miješanje zajedno mijesite pire od bundeve, rastopljeni maslac, šećer, melasu, đumbir, jaja i vodu.
4. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Dodajte grožđice ako ih volite. Stavite tijesto u pripremljeni pleh i pecite za 50-60 minuta. Izvadite iz pećnice i neka se hladi u plehu 5 minuta. Zatim lagano nožem oko ruba odvojite hljeb od kalupa i istresite iz posude. Neka se ohladi na stalku 30-tak minut ili duže.