Sastojci:
1 kesica suhog kvasca,
3 kašike crnog vina,
1 kašika meda,
3 šolje brašna,
3/4 šolje mlake vode,
1/4 šolje maslinovog ulja,
pola kašičice soli,
oko 250 g aromatičnog,
crnog grožđa,
2 kašike šećera,
2 kašike šećera u prahu.
Priprema:
1. Pomiješati kvasac, vino, med, mlaku vodu i jednu kašiku brašna i ostaviti po strani 10-ak minuta da kvasac naraste.
2. Brašno pomiješati sa solju, te dodati razmućeni kvasac (koji je prethodno dobro zapjenio) i umijesiti tijesto uz dodavanje maslinovog ulja.
3. Kada se tijesto počelo odvajato od ruku tokom miješenja (nakon 15-ak minuta) pokriti prozirnom folijom i pustiti da prenoći u frižideru.
4. Sljedeće jutro premijesiti tijesto, podijeliti na dva dijela i razviti dvije kore debljine prsta.
5. Na pek papir staviti koru, preko nje više od polovine očišćenih grozdova (sa košticama), pa jednu kašiku šećera postui preko grožđa. Zatim staviti drugu koru i ostatak grožđa koje ste posuli šećerom i maslinovim uljem. Ivice utisnite viljuškom kako bi se spojile gornja i donja korica.
6. Hljeb ostavite da naraste nekih pola sata pa ga stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta.
7. Pečeni kolač pokrite krpom i ostavila da se sasvim ohladi. Sjecite na kocke ili trokutiće, pospite šećerom u prahu i servirajte.