Hrskavi dezert: Pavlova zimska torta s narom i mandarinama

po Vasa Kuharica

Pavlova je jedna od najomiljenijih torti s beze korom. Porijeklom iz Australije, posvećena ruskoj balerini Ani Pavlovoj, savršeno oslikava njenu umjetnost i pojavu. Nježna, bijela, lagana, pripremljena od meringuea, voća i šlaga.

Sastojci:

4 bjelanca

prstohvat soli

210 g šećera

1 kašika škrobnog brašna

1 kašika sirćet, npr. jabukovog

1/2 nara (šipka)

šaka očišćenih pistacija

šaka kandirane mandarine ili drugo voće po želji

400 ml vrhnja za šlag

1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni, a veliki pleh obložite papirom za pečenje.
  2. Bjelanca sa soli umutite u čvrsti snijeg, a zatim malo po malo dodajte šećer i miksajte na najvećoj brzini dok se sav šećer ne otpi i postignete sjajni šaum. Probajte između dva prsta malo šauma i ako više ne osjetite kristale šećera – to je to. Smanjite mikser na najsporije i dodajte škrob i sirće.
  3. Pomoću kašike stavljajte hrpise šauma na pleh i oblikujte po želji – npr. u običan puni krug ili vijenac.
  4. Smanjite temperaturu u pećnici na 130 stepeni s ventilatorom ili 140 stepeni bez ventilatora i pecite jedan sat ili dok koru ne bude moguće odvojiti od papira za pečenje. Možda vam malo popuca, no to je sasvim normalno. Otvorite pećnicu i ohladite u otvorenoj pećnici. Pažljivo odvojite od papira i preselite na tanjir. Najbolje da prebacite s papirom i onda papir izvučete s tanjira dio po dio.
  5. U međuvremenu istucite vrhnje u šlag i na kraju dodajte vaniliju. Pazite da ne premiksate šlag da ne bude jako čvrst.
  6. Nar očistite i plodove osušite na papirnatom ručniku da ne budu vlažni.
  7. Odaberite još neko voće i sitno nacjeckajte. Na hladnu koru stavite vrhnje za šlag i pospite voćem. Ohladite i poslužite isti dan ili najkasnije idući. Ako poslužujete idući dan, pokušajte zaštiti od vlage što je više moguće jer beze kora voli povući vlagu i neće više biti onako hrskava.

 

Preporučujemo