Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Hrskavi dezert: Pavlova zimska torta s narom i mandarinama

po Vasa Kuharica 13/01/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Pavlova je jedna od najomiljenijih torti s beze korom. Porijeklom iz Australije, posvećena ruskoj balerini Ani Pavlovoj, savršeno oslikava njenu umjetnost i pojavu. Nježna, bijela, lagana, pripremljena od meringuea, voća i šlaga.

Sastojci:

4 bjelanca

prstohvat soli

210 g šećera

1 kašika škrobnog brašna

1 kašika sirćet, npr. jabukovog

1/2 nara (šipka)

šaka očišćenih pistacija

šaka kandirane mandarine ili drugo voće po želji

400 ml vrhnja za šlag

1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni, a veliki pleh obložite papirom za pečenje.
  2. Bjelanca sa soli umutite u čvrsti snijeg, a zatim malo po malo dodajte šećer i miksajte na najvećoj brzini dok se sav šećer ne otpi i postignete sjajni šaum. Probajte između dva prsta malo šauma i ako više ne osjetite kristale šećera – to je to. Smanjite mikser na najsporije i dodajte škrob i sirće.
  3. Pomoću kašike stavljajte hrpise šauma na pleh i oblikujte po želji – npr. u običan puni krug ili vijenac.
  4. Smanjite temperaturu u pećnici na 130 stepeni s ventilatorom ili 140 stepeni bez ventilatora i pecite jedan sat ili dok koru ne bude moguće odvojiti od papira za pečenje. Možda vam malo popuca, no to je sasvim normalno. Otvorite pećnicu i ohladite u otvorenoj pećnici. Pažljivo odvojite od papira i preselite na tanjir. Najbolje da prebacite s papirom i onda papir izvučete s tanjira dio po dio.
  5. U međuvremenu istucite vrhnje u šlag i na kraju dodajte vaniliju. Pazite da ne premiksate šlag da ne bude jako čvrst.
  6. Nar očistite i plodove osušite na papirnatom ručniku da ne budu vlažni.
  7. Odaberite još neko voće i sitno nacjeckajte. Na hladnu koru stavite vrhnje za šlag i pospite voćem. Ohladite i poslužite isti dan ili najkasnije idući. Ako poslužujete idući dan, pokušajte zaštiti od vlage što je više moguće jer beze kora voli povući vlagu i neće više biti onako hrskava.

 

Preporučujemo

Čoko tart s limunom i maslinovim uljem

16/08/2022

Galette od jabuka

10/08/2022

Zdravi zalogajčić sa jogurtom

10/08/2022

Keksići s bijelom čokoladom

10/08/2022

Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda

09/08/2022

Sladoled s okusom meda

08/08/2022

Štrudle s kruškama

07/08/2022

Palačinke punjene Nutellom 

06/08/2022

Sladoled s bananom i cimetom

05/08/2022

Sladoled od kafe

03/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh