Ovo je španjolski tradicionalni recept za dvostruku termičku obradu krompira. Pečeni krompir odličan je prilog mesnim jelima ili onima od ribe, a uz odgovarajuću salatu može se pretvoriti i u glavno jelo kojem neće niko odoljeti.
Sastojci:
1,5 kg krompira
70 g svježeg peršuna
2 veća bijela luka
70 ml maslinovog ulja
2 kašike maslaca
1 manji limun
so i biber po želji
Priprema:
- Ogulite i očistite krompire, pa ih narežite na kocke jednake veličine. Stavite ih kuhati u veliki lonac s hladnom vodom.
- Dobro posolite vodu i na umjereno visokoj temperaturi pustite da prokuha. Kuhajte ih oko 20 do 25 minuta dok ne omekšaju.
- U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani peršun i bijeli luk.
- Ocijedite vodu od kuhanog krompira i dobro ih posušite.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte krompire te ih povremeno protresite. Krompire pecite oko pet minuta dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- U krompire dodajte kombinaciju bijelog luka i peršuna, dobro promiješajte da se sljube okusi i pustite da aromatiziraju krompire jednu do dvije minute. Nakon toga dodajte maslac, posolite i pobiberite po želji.
- Kad su krompiri gotovi, preko njih naribajte koricu jednog manjeg limuna.