Punjeni i zapečeni krompiri sa šampinjonima i parmezanom ukusno su vegetarijansko jelo ili prilog mesnim jelima.
Sastojci:
6 krompira
2 kašike maslinovog ulja
6-8 šampinjona
80 grama parmezana
1 čajna kašičica bijelog luka u prahu
so i biber po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
- Krompire s korom dobro operite i pobrišite papirnatim ručnikom. Viljuškom izbockajte koru krompira pa ih sve namažite maslinovim uljem. Pecite krompir u pećnici oko 60 minuta.
- Kada je krompir ispečen pažljivo ga prepolovite dok je još topao. Viljuškom odstranite unutrašnjost krompira i prebacite u zdjelu.
- Krompir pomiješajte s nasjeckanim šampinjonima, začinima i s 50 grama naribanog parmezana. Smjesom napunite polovice krompira. Pecite još 20-ak minuta u pećnici dok šampinjoni omekšaju.
- Krompire posipajte s preostalim naribanim sirom i zapecite u pećnici još pet minuta dok se ne rastopi.