Neodoljiva kombinacija voća, čokolade i hrskavog crumblea uz kuglicu sladoleda od vanilije pretvara se u savršen desert, idealan za lijena popodneva vikendom, kad se zaželite slatkih zalogaja oko kojih ne treba puno truda
Sastojci:
2 kruške
2 banane
kašika limunovoga soka
vanilin šećer
100 g šećera
40 g oštrog brašna
prstohvat soli
½ kašičice cimeta
Posip:
80 g zobenih pahuljica
60 g tamne čokolade
30 g brašna
100 g smeđeg šećera
¼ kašičice cimeta
60 g maslaca
6 kuglica sladoleda od vanilije
Priprema:
- Kruške ogulite i narežite na kockice, pospite vanilin šećerom i nakapajte limunovim sokom. Dodajte narezane banane i brašno pomiješano sa šećerom, soli i cimetom.
- Sve dobro promiješajte i rasporedite u maslacem premazane posudice za pečenje te smjesu pritisnite kašikom.
- Brašno i hladan maslac narezan na listiće razmrvite. Dodajte smeđi šećer, zobene pahuljice, nasjeckanu čokoladu i cimet pa električnim mikserom promiješajte da smjesa ostane mrvičasta. Rasporedite je po smjesi u posudicama i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
- Crumble ohladite i svaku porciju poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.