Humus se jede kao predjelo sa svježim somunom uz čašu crnog suhog vina, ali isto ide uz pečenu jagnjetinu i sa malo mladog luka sa strane. Ovako spremljen humus (preliven maslinovim uljem) može biti upotrebljiv i do 15 dana, naravno, sačuvan u frižideru.
Recept za humus
200 gr suhih leblebija
1 srednji luk
1 lovorov list
So, biber
3 čehna bijelog luka
2 limuna
50 gr tahini paste
1 kašika extra djevičanskog maslinovog ulja
Paprika
Priprema
Potpiti leblebije u litar vode i odložiti u frižideru preko noći. Izuzetno je bitno odložiti potopljene mahune u frižider ne bi li spriječili da se iste potencijalno ukvase. Sutradan procijediti, pa kuhati u dosta posoljene vode sa lukom i lovorovim listom, na srednjoj teperaturi oko 45 minuta, il’ dok mahuna ne omekša. Procuhediti, otkloniti luk, lovorov list i sačuvati oko 150 ml tečnosti u kojoj se leblebija kuhala. Na kraju bi trebalo dobiti oko 600 gr kuhane leblebije.
Bijeli luk sitno nasjeckati, a limun iscijediti. U blenderu sjediniti leblebiju, 100 ml sačuvane tečnosti, sok od limuna, bijeli luk, tahini, maslinovo ulje, malo soli i biber, pa izmutiti do dobijemo glatki umak. Po potrebi dodati ostatak tečnosti u slučaju da je umak previše gust. Okusiti, posoliti po potrebi.
Umak posuti sa malo ljute papričice, preliti maslinovim uljem i služiti uz toplu lepinu.