Humus od cvekle: Lijek za jetru

po Vasa Kuharica

Iako vam namaz od cvekle možda ne zvuči pretjerano ukusno, kada ga probate uvjerit ćete se u suprotno.

Naime, cvekla je povrće prepuno nutritivnih svojstava prepuna vlakana antioksidanata i supstanci koje podržavaju zdravlje jetre, a poznata je i po tome što poboljšava proces detoksikacije.

Sastojci:

2 cvekle srednje veličine ili 3 manje

1 konzerva leblebije

sok od 1 ½ limuna

5 čehni bijelog luka

½ kašičice soli

¼ šolje maslinovog ulja

¼  šolje vode

Priprema:

1 .U šerpici prelijte cveklu vodom i kuhajte dok ne omekša, oko 40 minuta. Nakon što je skuhana, cveklu operite pod mlazom hladne vode, ogulite i izrežite na veće dijelove.

2. Sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da se pretvori u kremasti namaz.

3. Poslužite sa čipsom od povrća, rižinim krekerima ili svježim hljebom.

 

Preporučujemo