I doručak i desert: Savršeno meke buhtle od maka za dobro jutro

po Senan Dervisevic

Tako meke da se teško zadržati na samo jednoj, buhtle od maka bit će još sočnije uz kompot od višanja 

Sastojci za buhtle s makom:

1 dl toplog mlijeka

1/2 svježeg kvasca

1 kašika šećera

malo brašna

Tijesto:

500 g brašna

100 g šećera

100 g otopljenog maslaca

2 dl toplog mlijeka

1 jaje

1 vanilin šećer

malo soli

cimet

Nadjev:

200 g mljevenog maka

100 g šećera

1 vanilin šećer

1,5 dl vrućeg mlijeka

Umak:

kompot od višanja

rum

+ maslac za premazivanje

Priprema:

1. U decilitar toplog mlijeka dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i brašno pa ostavite na toplom.

2. U 2 decilitra toplog mlijeka dodajte jaje i promiješajte. 

3. Mak i šećer prelijte vrućim mlijekom i ostavite da se hladi.

4. Prosijte brašno pa dodajte obje vrste šećera, so, cimet, pripremljeni kvasac, mlijeko i rastopljeni maslac pa izmiješajte ili izmiksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

5. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči.

6. Razvaljajte tijesto i režite ga na kvadrate pa na svaki dodajte kašičicu nadjeva od maka.

7. Oblikujte loptice i dobro učvrstite rubove pa ostavite na toplom da se još malo dignu te premažite maslacem.

8. Stavite buhtle u pećnicu zagrijanu na 100 stepeni i pojačajte je na 150. Pecite ih oko pola sata.

9. Kompot od višanja zagrijte i dodajte ruma prema želji. Poslužite uz buhtle.