Sastojci:
veliki karfiol,
3 jaja,
30 dkg maslaca,
1 dl mlijeka,
2 kašike kiselog vrhnja,
4 kašike parmezana,
kašika brašna,
so,
biber,
mažuran,
bosiljak,
kopar,
250 g pelata.
Priprema:
- Karfiol očistite, odstranite lišće i operite te kratko blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja, izrežite na manje komade. Jaja razmutite sa maslacem, dodajte mlijeko u kojem ste razmutili kašiku brašna, vrhnje i promiješajte parmezan.
- Zdjelu za pečenje premažite maslacem, složite po dnu pelate, pospite ih bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade karfiola, posolite, pobiberite i zalijte smjesom od jaja i mlijeka. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta dok se na vrhu jaja ne zarumene. Kad je jelo gotovo, pospite ga sa malo svježeg kopra i peršuna.