Sastojci: 

veliki karfiol,

3 jaja,

30 dkg maslaca,

1 dl mlijeka,

2 kašike kiselog vrhnja,

4 kašike parmezana,

kašika brašna,

so,

biber,

mažuran,

bosiljak,

kopar,

250 g pelata.

 

Priprema: 

 

  1. Karfiol očistite, odstranite lišće i operite te kratko blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja, izrežite na manje komade. Jaja razmutite sa maslacem, dodajte mlijeko u kojem ste razmutili kašiku brašna, vrhnje i promiješajte parmezan.

 

  1. Zdjelu za pečenje premažite maslacem, složite po dnu pelate, pospite ih bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade karfiola, posolite, pobiberite i zalijte smjesom od jaja i mlijeka. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta dok se na vrhu jaja ne zarumene. Kad je jelo gotovo, pospite ga sa malo svježeg kopra i peršuna.