Sastojci:
500g bulgura (za ćufte),
150g griza,
50gr brašna,
2 jaja,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašika paprika pirea,
biber,
so,
ulje za pržiti
Fil:
400g faširanog mesa,
100g sitno sjeckanog (prženog) oraha,
2 glavice luka,
2 kašike putera,
1 crvena chili paprika,
malo peršuna,
biber,
so sa začinskim povrćem,
crvena paprika.
Priprema:
1. Bulgur i griz ujediniti i sa 800ml prokuhane vode zaliti. Kašikom izmijesiti na čvrsto i poklopiti.
2. Ostaviti na stranu pola sata da omekša. Za to vrijeme pripremati fil.
3. Luk sitno izrezati.
4. U tavi zagrijati puter i dodati luk, pa kratko pržiti. Zatim dodati faširano meso, pržit uz često miješanje, pa dodati sve navedene začine i na samom kraju sitno sjeckanu papriku i peršun. Kada je fil propržen ostaviti na stranu da se hladi.
5. U tavi bez masnoće na kratko prepržiti sitno sjeckane orahe, zatim ih dodati u meso.
6. U omekšan bulgur i griz, dodati sve navedene sastojke i rukama ili mašinom za miješanje tijesta duže mijesiti da se dobije glatka masa.
7. Veličine jajeta uzimati masu i praviti čašice uz stalno utapanje ruku u hladnu vodu.
8. Čašice puniti filom i pržiti ih u dubljoj masnoći. Servirat uz zelenu salatu.