Idealan ručak: Bulgur ćufte

po Vasa kuharica

Sastojci:

500g bulgura (za ćufte),

150g griza,

50gr brašna,

2 jaja,

1 kašika paradajz pirea,

1 kašika paprika pirea,

biber,

so,

ulje za pržiti

Fil:

400g faširanog mesa,

100g sitno sjeckanog (prženog) oraha,

2 glavice luka,

2 kašike putera,

1 crvena chili paprika,

malo peršuna,

biber,

so sa začinskim povrćem,

crvena paprika.

Priprema:

1. Bulgur i griz ujediniti i sa 800ml prokuhane vode zaliti. Kašikom izmijesiti na čvrsto i poklopiti.

2. Ostaviti na stranu pola sata da omekša. Za to vrijeme pripremati fil.

3. Luk sitno izrezati.

4. U tavi zagrijati puter i dodati luk, pa kratko pržiti. Zatim dodati faširano meso, pržit uz često miješanje, pa dodati sve navedene začine i na samom kraju sitno sjeckanu papriku i peršun. Kada je fil propržen ostaviti na stranu da se hladi.

5. U tavi bez masnoće na kratko prepržiti sitno sjeckane orahe, zatim ih dodati u meso.

6. U omekšan bulgur i griz, dodati sve navedene sastojke i rukama ili mašinom za miješanje tijesta duže mijesiti da se dobije glatka masa.

7. Veličine jajeta uzimati masu i praviti čašice uz stalno utapanje ruku u hladnu vodu.

8. Čašice puniti filom i pržiti ih u dubljoj masnoći. Servirat uz zelenu salatu.

 

Preporučujemo