Sastojci:

2 čehna bijelog luka,

pola kašike mljevene paprike,

1 kašika balsamiko sirćeta,

1 šolja sirovog indijskog oraha (natopite ga u vodu noć prije),

3 kašike maslinovog ulja i još malo za prženje,

pola šoljice vode,

2 kašike kurkume,

so i

mljeveni biber,

350 grama makarona,

4 šoljice špinata,

po želji vlasac.

Priprema:

1. Zagrijte ulje na laganoj vatri. Dodajte bijeli luk i pržite dok ne porumeni. Dodajte papriku i balsamiko sirće i krčkajte još tridesetak sekundi. U blender stavite indijski orah, 3 kašike ulja, vodu, kurkumu, prstohvat soli i mljeveni biber.

2. Pripremite makarone al dente. Ostavite jednu šolju vode u kojoj ste kuhali makarone, a skuhane makarone izvadite na tanjir. Dodajte sos koji ste spremili te malo vode u pastu dok ne postane kremasta. U drugoj šerpi obarite špinat. Pomiješajte makarone i sos sa špinatom, posolite i pobiberite po želji i poslužite.