Sastojci:
2 čehna bijelog luka,
pola kašike mljevene paprike,
1 kašika balsamiko sirćeta,
1 šolja sirovog indijskog oraha (natopite ga u vodu noć prije),
3 kašike maslinovog ulja i još malo za prženje,
pola šoljice vode,
2 kašike kurkume,
so i
mljeveni biber,
350 grama makarona,
4 šoljice špinata,
po želji vlasac.
Priprema:
1. Zagrijte ulje na laganoj vatri. Dodajte bijeli luk i pržite dok ne porumeni. Dodajte papriku i balsamiko sirće i krčkajte još tridesetak sekundi. U blender stavite indijski orah, 3 kašike ulja, vodu, kurkumu, prstohvat soli i mljeveni biber.
2. Pripremite makarone al dente. Ostavite jednu šolju vode u kojoj ste kuhali makarone, a skuhane makarone izvadite na tanjir. Dodajte sos koji ste spremili te malo vode u pastu dok ne postane kremasta. U drugoj šerpi obarite špinat. Pomiješajte makarone i sos sa špinatom, posolite i pobiberite po želji i poslužite.